K jídlu a obchodu jsem měl od malička vždycky blízko. Už od útlých let jsem přes prázdniny pomáhal v obchodu mého strýce, kde pracoval i můj děda. Pomáhal jsem ve skladu, pomáhal jsem coby závozník a měl tak možnost nahlédnout třeba do pekárny nebo do mrazíren. Později jsem v byznyse mých rodičů, pomáhal v letním občerstvení i v restauraci na letním koupališti a také ve velkoobchodu s lihovinami.

Vystudoval jsem soukromou školu Cestovního ruchu se zaměřením na management a turismus a ve třetím ročníku jsem absolvoval kuchařskou stáž ve starém německém městě Rothenburg ob der Tauber. Po škole jsem čtyři roky pracoval jako číšník ve vyhlášeném steakhousu Melody, kde jsem měl možnost chutnat a studovat veliké množství francouzských cognaců, tequilly, whisky, bourbonů i ručně balených doutníků nejen z Kubánských ostrovů. Moravská vína byla také samozřejmostí. Současně jsem se staral o provoz baru, logistiku zásobování a všeho co k tomu patří.

V roce 2004 přišla nabídka vzít si do pronájmu restauraci Rožnovský Rynek ve Společenském domě v Rožnově pod Radhoštěm. Slavnostně jsem ji otevřel po celkové a citlivé rekonstrukci celého objektu dne 2. října 2004. Restauraci jsem vedl 10 let do října roku 2014, kdy jsem se rozhodl kvůli rodině odejít a zvolnit.

Interiér restaurace připomíná rožnovské náměstí z 2. poloviny 18. století a ukazuje valašskou architekturu té doby. Naproti restauraci je společenský sál s terasou, kde se odehrávaly velké svatební hostiny, divadelní představení, koncerty a také jsem pořádal Kouzelné neděle pro naše nejmenší obecenstvo. V letní sezónu byla v provozu i letní zahrádka, největší ve městě a celoročně sportbar, takže o zábavu bylo postaráno.

...zde jsem působil 10 let, veliká zkušenost...

Tak jako se všechno vyvíjí, tak ani já jsem nemohl zůstat na místě. Brzy jsem zjistil, že má-li být podnik úspěšný, musím věnovat nejvíce času srdci restaurace a tím je bezpochyby kuchyně. Už od samého začátku jsem dohlížel na chod kuchyně, na skladbu menu, jídel i na samotný výdej a bylo tedy logické obléci kuchařský rondon a vzít roli šéfkuchaře, manažera i tvář podniku na sebe. Gró kuchyně restaurantu bylo vždy o regionálních jídlech, které jsme postupně zdokonalovali a připravovali v odlehčené moderní úpravě s přihlédnutím k regionální surovině. Maso od drobných chovatelů v okolí, jehněčí z našich kopců, mléčné výrobky, ovoce a zelenina od zdejších pěstitelů z okolních pastvin a lesů.

S mým týmem jsme slavili mnoho úspěchů a dobře zvládnutých akcí. Nemohu zde jmenovat všechny, ale myslím si, že každá akce, ať menší nebo větší, kdy jsou hosté spokojení a vy přijímáte jejich díky, je úspěšná.

Je velmi potěšující sledovat jak hostům chutná a chodí si přidávat a ochutnávat jídlo, které jim vlastnoručně uvaříte.

Mám za sebou mnoho rautů pro desítky, stovky i tisíce hostů, ať už se odehrály u nás v objektu nebo mimo, formou cateringu.

Spolupracoval jsem na projektu Moravskoslezského kraje, Jak šmakuje Moravskoslezsko?, od samého počátku.

 Natočili jsme s kolegou Mirkem Horákem cca 65 dílů stejnojmenného kulinářského pořadu pro TV Polar a s naší pomocí vznikly dva ročníky této kuchařky, včetně rozvaření, focení jídel a přípravy konferencí.

Tento počin dal také vzniknout dalším regionálním kuchařkám v dalších krajích Česka.

Video-recepty na mém blogu.

S regionálním jídlem jsme také vyjeli za hranice v projektu "Česko jak ho neznáte", zaměřený na podporu cestovního ruchu.

Na konferencích v Katowicích, ve Vídni, Bratislavě a v Drážďanech měli představitelé cestovních kanceláří a tisku možnost ochutnat jídla z našich krajů a byli nadšeni.

Lidé chtějí poznat a ochutnat odkud pocházíte a jak se stravujete!

Stejně tak vy, když vyjedete na lyžovačku do Alp nebo v létě k moři do Itálie, Chorvatska, Řecka nebo třeba na Beerfest do Německa, všude rádi ochutnáte tamní dobroty.

Právě díky prezentaci krajové kuchyně nás hejtmanství kraje požádalo, abychom uvařili panu Prezidentovi Miloši Zemanovi a jeho doprovodu při návštěvě města Ostravy v roce 2012.

Slavnostní večeře o 4 chodech:

Poctivá šunková ostravská i valašská klobáska s pečivem z lokální pekárny

Polévku z jehněčího krku, tak jak se dělá na Hrčavě s bramborem a kořenovou zeleninou

Pomalu pečená svíčková z býčka z Kravař s hřibovou omáčkou

Místní famózní tvarohový koláč s trnkami.

O kapelu STATUS QUO a jejich tým, jsme měli možnost se starat při jejich koncertě v Olomouci.

Začalo to snídaní, pokračovalo obědem a končilo večeří, vše vařeno a servírováno čerstvé v zákulisí a před nimi. Od míchaných a sázených vajec, přes několik druhů sendvičů a čerstvých salátů, českých i italských sýrů a salámů. Na večerní raut se steakovaly panenky a svíčková s několika druhy omáček, celerovými chipsy, pečenými bramborymi i grilovanou zeleninou plus balíčky dobrot na cestu.

Byl to zážitek a další veliká zkušenost. Děkujeme.

Další akce: Svatomartinské husy pro novináře, Snídaně s Novou, gastroshow na dnech NATO v Ostravě, Sama doma v Bratislavě, veletrhy cestovního ruchu, firemní večírky a rauty ve Společenském domě....

Prošel jsem kus cesty a nyní díky technologiím a internetu, můžu předat kus sebe a pomoct vám v našem společném zájmu.

Ve vášni z vaření!

Přidejte se a pojďte se mnou na cestu…

Stáhněte si kuchařku a sledujte email!

 

Tomáš Smoček