Jablka a hrušky, jak je spracovat a uskladnit.

Jablíčka a hrušky

Máme tu podzim, čas sklizně jablek a hrušek. Ale co s velkou úrodou?

Opět jsem si vzpomněl na babičku, která vždy vše zužitkovala. Když jsme pracovali na zahradě, obírali ovoce, tak nám uvařila horký čaj z bylinek, kterých měla plnou zahrádku, osladila medem a na svačinu nám dala její výbornou vaječinu nastavenou mlékem a moukou, posypala ji pažitkou, k tomu její výborný domácí chlebík z kvásku, to byla dobrota.
Děda vytáhl šroťák na jablka, kde je rozemlel, dal do lisu a vymačkal z nich mošt. Stáli jsme u něho s plecháčkem a čekali na tu úžasnou dobrotu. Babička nechala mošt ustát a potom ho stáčela do sklenek, které postavila do hrnce s horkou vodou a vařila. Všechnu pěnu ze sklenic dávala pryč, až zůstala čistá šťáva. Korkové špunty vyvařila v hrnci s vodou, horké sklenice zašpuntovala, a když vychladly, tak špunty zakapala voskem a uskladnila ve sklepě, kde měly vydržet na zimu, ale vždy byly vypité hodně rychle. Nebo její úžasná „bryja“ z jablek. Jablka se oloupou, nakrájí na měsíčky a dají se vařit spolu se skořicí do hrnce. Když jsou rozvařená, tak se přidá trochu zásmažky na másle, docukří a je hotovo. K tomu bramborové šulanky, pocukřit, polít rozpuštěným máslem a posypat skořicí. Mňamka.

 

Jablkový kompot
Dáme si vařit 1l vody s 400g cukru. Jablka nakrájíme na osminky, naskládáme do sklenic, přidáme kousek celé skořice, trochu hřebíčku a zalijeme cukerným roztokem. Pokud máme černý jeřáb, nebo jeřabiny, nebojte se je přihodit do sklenic, dodají kompotu trochu jinou chuť. Sterilujeme 20minut při 85 stupních.

Jablíčka ve vlastní šťávě n buchty

Na buchty je výborné si naložit jablíčka do vlastní šťávy. Jablíčka oloupeme, nastrouháme nahrubo a natlačíme je do sklenic. Můžeme přidat koření, ale není to nutné. Zavíčkujeme a sterilujeme 50minut na 90 stupních.

Jablkové povidla

A co byste řekli jablkovým povidlům?  Na 5 kg jablek budeme potřebovat 2,5kg cukru a 1/8 l octu. Jablíčka oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. Dáme do kastrolu, posypeme cukrem, přidáme ocet, zamícháme a necháme v chladu do druhého dne. Další den jablka vaříme, až zesklovatí, horké plníme do vyhřátých sklenic, zavíčkujeme, převrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Jablíčka na mrazáku

A komu se nechce zavařovat, tak si může jablka zamrazit. Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a 2 minuty je ponoříme do vroucí vody. Vyjmeme a rychle je ochladíme ve studené vodě, dáme je mikrotenových sáčků a uskladníme do mrazáku. Takto zamražené vydrží 8 měsíců, pokud je dřív nesníme :-).

Pojďme si udělat dobrý hruškový kompot.

Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme je na čtvrtky, které ihned vkládáme do nádoby se studenou vodou a kyselinou citrónovou, to proto, aby nezčernaly. Vyjmeme, naskládáme do sklenic a zalijeme roztokem – na 1l vody dáme 300g cukru. Sterilujeme 30 minut na 90 stupních.

Hrušky v octě

Mohu Vám doporučit i hrušky v octě. Zde je recept: 2 kg hrušek, 300ml octu, 300ml vody, 1500g cukru, skořice, hřebíček. Dáme si vařit vodu s octem, cukrem a kořením. Pokud se nám na povrchu vytvoří pěna, tak ji posbíráme. Mezi tím si oloupeme a nakrájíme hrušky zbavené jadřinců, které opět dáváme do vody s kyselinou citronovou. Do čirého roztoku přidáme hrušky a vaříme je, dokud nezměknou. Hrušky vyjmeme, nálev ještě necháme vařit,  naskládáme do sklenic a zalijeme nálevem, ve kterém jsme hrušky vařili. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 80 stupních.

Co hruškové povidla?

A co byste řekli na hrušková povidla? Jsou prima na koláče, ale i na chleba s máslem.
Tak jdeme na to. Na 2 kg hrušek si nachystáme 300 g cukru, mletou skořici, vanilkový cukr a kyselinu citronovou. Hrušky oloupeme a nameleme na masovém mlýnku. Dáme do hrnce, mírně podlijeme vodou a přisypeme cukr. Za častého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté přidáme zbytek ingrediencí, necháme přejít varem a plníme do vyhřátých sklenic, zavíčkuje otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Pokud budete chtít vyzkoušet některý recept, tak Vám přeji, aby se Vám vše podařilo, a aby Vaši vnuci vzpomínali na Vás, tak jako já na moji babičku a její kuchařské umění. A já si jdu udělat hrušková povidla, protože letos máme velkou úrodu hrušek a v zimě kynuté buchty s hruškovými povidly nemají chybu.

 

Tomáš

Mějte krásný podzim

 

 

Komentáře
  • Ebook ke stažení zdarma
    Tepelná úprava masa ebook
  • Chcete se učit vařit a být lepším kuchařem? Stáhněte si ebook Tepelná úprava masa, sledujte video lekce vaření a pronikněte do tajů vaření!

  • Nejnovější příspěvky