Jablka a hrušky

Jablka a hrušky, jak je spracovat a uskladnit.

Jablíčka a hrušky Máme tu podzim, čas sklizně jablek a hrušek. Ale co s velkou úrodou? Opět jsem si vzpomněl na babičku, která vždy vše zužitkovala. Když jsme pracovali na zahradě, obírali ovoce, tak nám uvařila horký čaj z bylinek, kterých měla plnou zahrádku, osladila medem a na svačinu nám dala její výbornou vaječinu nastavenou...

Podzim, sezónní potravina

Podzim a sezónní potraviny

Podzime, vítej! Každý z nás vnímá jistě podzim jinak, někdo se na něj těší, někdo ho nemá rád právě pro změnu počasí, časté deště, vítr a vůbec, bývá tak sychravo.  Já osobně ho mám moc rád, vždycky jsem se jako malý kluk těšil, jak začnou konečně růst hřiby. Jak děda vytáhne svůj hřibový klobouk a...

Zavařujeme

Zavařujeme II.

Zavařovačky kam se podíváš! Jestli toho ještě nemáte dost, mám pro vás ještě pár dobrých tipů, kterými se bavím i já v těchto dnech. Zrovna dnes ráno jsem ještě sklidil na zahradě pěkně velikou mísu rajčat, takže jakmile dopíšu tento článek, mam o zábavu postarané!   Zavařujeme kořenovou zeleninu Co s kořenovou zeleninou, když uskladnit ji,...

marmeláda

Zavařujeme

Už to máme tu. Někdo se na sezonu zavařování těší, jiný zavařuje, protože by měl a někdo to nedělá vůbec, protože si raději vše koupí. Ale proč? Vždyť to může být zábavné. Vzpomínám si na své dětství, kdy u prababičky se zavařovalo ve velikém. Regály ve sklepě byly plné všeho možného, všude samá zavařovačka. Ať...

Mouka

Mouka a její druhy

V dnešní době je k dostání nepřeberné množství mouky. Mezi nejtradičnější obiloviny, ze kterých se mouka vyrábí, řadíme pšenici, žito, ječmen a oves. Dále máme kukuřici, pohanku, sóju, amarant, rýži a další. Ale snad nejvíce používaná je ta pšeničná a to zejména kvůli obsahu lepku.   Co je to vlastně lepek? Jeho základním zdrojem je...

Cukr a sacharidy

Cukr

Cukr, cukr, cukr. Tolik skloňované téma. Taky se mu říká „Bílý zabiják“! Máme tři základní chutě, které se v běžné přírodě, tedy v potravinách tolik nevyskytují a proto nás tolik přitahují. Je to cukr, tuk a sůl. Bohužel tyto tři věci konzumujeme prakticky denně, a pokud si nedáváme pozor, jsme schopni jich přijmout opravdu veliké množství. Jsou...

Jaro v kuchyni

Jaro v kuchyni

Odtávají poslední zbytky sněhu, sluníčko nás začíná hřát na těle a po ránu začínají švitořit ptáčci, je jasné, že přichází jaro. Já osobně mám toto období asi nejradši z celého roku. Příroda se začíná probouzet ze zimního spánku, vše se začíná zelenat, rozvíjet a pučet. Jasná jarní zeleň a všechno kolem ve mně probouzí také nové...

Med

(Ne) Maž mi med kolem huby!

A zrovna budu! Všichni ho známe, lidstvo zná a používá med po tisíciletí. Průzračná zlatavá tekutina plná chuti a zdraví. Kde med vlastně vzniká a proč? Abychom dostali med, musíme začít u rostlin. Rostliny produkují ve svých květech nektar a to z jediného prostého důvodu. Proto, aby přilákaly včely, které se nektarem živí. Včelky hledají...

Sezónní potravina

Sezónní potravina, jakou má logiku?

V kamnech hoří oheň… polena práskají… za okny mrzne, až praští a všude je kopa sněhu! Vy za oknem… Usrkáváte z plného šálku, ze kterého se ještě kouří… Pravá zimní idylka, která zrovna v těchto dnech může být více či méně vzdálená pravdě. Pravda však jedna existuje s naprostou jistotou. Je zima! Zima jako roční období. Období, kdy je celá...

Přírodní antibiotika

Přírodní antibiotika, poraďte si lehce s nachlazením.

Nabídnu vám hned několik přírodních antibiotik. V tomhle podzimním sychravém počasí, by měly sloužit jako prevence, ale zároveň jako lék, pokud prevenci zanedbáte. Problém antibiotik, které nám předepisují lékaři, je jednak v jejich četnosti užívání a předepisování jako hlavního léku, čímž si ničíme trávicí systém a tím snižujeme přirozenou imunitu, tedy obranyschopnost našeho těla. Organismus je poté...