Jablíčka a hrušky Máme tu podzim, čas sklizně jablek a hrušek. Ale co s velkou úrodou? Opět jsem si vzpomněl na babičku, která vždy vše zužitkovala. Když jsme pracovali na zahradě, obírali ovoce, tak nám uvařila horký čaj z bylinek, kterých měla plnou zahrádku, osladila medem a na svačinu nám dala její výbornou vaječinu nastavenou mlékem a moukou, posypala ji pažitkou, k tomu její...
Podzime, vítej! Každý z nás vnímá jistě podzim jinak, někdo se na něj těší, někdo ho nemá rád právě pro změnu počasí, časté deště, vítr a vůbec, bývá tak sychravo. Já osobně ho mám moc rád, vždycky jsem se jako malý kluk těšil, jak začnou konečně růst hřiby. Jak děda vytáhne svůj hřibový klobouk a gumáky, taky ten největší...
Zavařovačky kam se podíváš! Jestli toho ještě nemáte dost, mám pro vás ještě pár dobrých tipů, kterými se bavím i já v těchto dnech. Zrovna dnes ráno jsem ještě sklidil na zahradě pěkně velikou mísu rajčat, takže jakmile dopíšu tento článek, mam o zábavu postarané! Zavařujeme kořenovou zeleninu Co s kořenovou zeleninou, když uskladnit ji, je tak těžké, aby...
Už to máme tu. Někdo se na sezonu zavařování těší, jiný zavařuje, protože by měl a někdo to nedělá vůbec, protože si raději vše koupí. Ale proč? Vždyť to může být zábavné. Vzpomínám si na své dětství, kdy u prababičky se zavařovalo ve velikém. Regály ve sklepě byly plné všeho možného, všude samá zavařovačka. Ať už byla sezóna jahod,...
V dnešní době je k dostání nepřeberné množství mouky. Mezi nejtradičnější obiloviny, ze kterých se mouka vyrábí, řadíme pšenici, žito, ječmen a oves. Dále máme kukuřici, pohanku, sóju, amarant, rýži a další. Ale snad nejvíce používaná je ta pšeničná a to zejména kvůli obsahu lepku. Co je to vlastně lepek? Jeho základním zdrojem je mouka – pšeničná, ječná...
Cukr, cukr, cukr. Tolik skloňované téma. Taky se mu říká „Bílý zabiják“! Máme tři základní chutě, které se v běžné přírodě, tedy v potravinách tolik nevyskytují a proto nás tolik přitahují. Je to cukr, tuk a sůl. Bohužel tyto tři věci konzumujeme prakticky denně, a pokud si nedáváme pozor, jsme schopni jich přijmout opravdu veliké množství. Jsou obsaženy ve slazených...
Odtávají poslední zbytky sněhu, sluníčko nás začíná hřát na těle a po ránu začínají švitořit ptáčci, je jasné, že přichází jaro. Já osobně mám toto období asi nejradši z celého roku. Příroda se začíná probouzet ze zimního spánku, vše se začíná zelenat, rozvíjet a pučet. Jasná jarní zeleň a všechno kolem ve mně probouzí také nové přívaly energie a chuť jít...
A zrovna budu! Všichni ho známe, lidstvo zná a používá med po tisíciletí. Průzračná zlatavá tekutina plná chuti a zdraví. Kde med vlastně vzniká a proč? Abychom dostali med, musíme začít u rostlin. Rostliny produkují ve svých květech nektar a to z jediného prostého důvodu. Proto, aby přilákaly včely, které se nektarem živí. Včelky hledají nektar a přelétávají z květu na květ, tím přenášejí pyl...
V kamnech hoří oheň… polena práskají… za okny mrzne, až praští a všude je kopa sněhu! Vy za oknem… Usrkáváte z plného šálku, ze kterého se ještě kouří… Pravá zimní idylka, která zrovna v těchto dnech může být více či méně vzdálená pravdě. Pravda však jedna existuje s naprostou jistotou. Je zima! Zima jako roční období. Období, kdy je celá příroda v našich končinách...
Nabídnu vám hned několik přírodních antibiotik. V tomhle podzimním sychravém počasí, by měly sloužit jako prevence, ale zároveň jako lék, pokud prevenci zanedbáte. Problém antibiotik, které nám předepisují lékaři, je jednak v jejich četnosti užívání a předepisování jako hlavního léku, čímž si ničíme trávicí systém a tím snižujeme přirozenou imunitu, tedy obranyschopnost našeho těla. Organismus je poté prakticky bezmocný...